Biodiversiteit tuin NatuurInclusief

In 2012 zijn in de tuin van NatuurInclusief 460 soorten dieren en wilde planten aangetroffen.

De in Borculo gelegen tuin rond het kantoor van NatuurInclusief ย is in 2012 geรฏnventariseerd op een aantal dier- en plantgroepen. Ondanks dat er nog veel verbeteringen aan de, slechts 1500 m2, tuin op het programma staan, zijn er in 2012 toch veel soorten aangetroffen.

Het aantal vogelsoorten is geรซindigd op 72. Een fraai aantal al zeggen we zelf. Een aantal visarenden zijn laag over de tuin gevlogen. Een ijsvogel heeft zich tegoed gedaan aan de goudvissen in de vijver. Drie soorten spechten zijn er waargenomen, namelijk groene, grote bonte en zwarte specht. Een aantal middelste bonte spechten hebben we net buiten de tuin waargenomen, dus hopelijk kunnen we deze in 2013 in de tuin verwelkomen. Aan uilen was er geen gebrek. In 2012 zijn zowel steenuil, ransuil, bosuil en kerkuil waargenomen. Als klap op de vuurpijl had een koppel bonte vliegenvangers het nestkastje voor het raam uitgekozen om te broeden.

Van de verschillende soorten zoogdieren in de tuin was steenmarter de leukste. Zij hebben de tuin regelmatig bezocht. We hebben zelfs enkele malen een moeder met jongen gezien. Gelukkig hebben ze zich nog niet tegoed gedaan aan onze eenden.

Qua insecten heeft de focus vooral gelegen op het inventariseren van dag- en nachtvlinders. Van de dagvlinders zijn er 18 soorten gespot. Een kort bezoek van een kleine ijsvogelvlinder was daarbij wel het meest memorabele moment. Op het gebied van nachtvlinders zijn maar liefst 200 soorten gevangen en weer vrijgelaten. Ook hier zaten verschillende zeldzame soorten bij, zoals gehakkelde spanner en seringenvlinder.

Ook in 2013 zal het aantal soorten dieren en wilde planten geteld worden. De tuin zal ecologisch verbeterd worden, dus hopelijk komt de teller dan boven de 500 en vinden we opnieuw verrassende soorten.