Boek recensie “Field Guide to the Micro-moths of Great Britain and Ireland”

In 2006 bracht uitgeverij Tirion het, onder andere door De Vlinderstichting, vertaalde boek Nachtvlinders uit. Deze veldgids van alle in Nederland en België voorkomende macro- nachtvlinders (Macrolepidoptera) werd een grote hit. In tegenstelling tot de traditionele boeken, worden de nachtvlinders weergegeven in de natuurlijk rusthouding in plaats van als opgeprikt museumexemplaar. De ruim 1600 oogstrelende tekeningen van Richard Lewington hebben er mede toe bijgedragen dat nachtvlinders een zeer populaire soortgroep zijn geworden onder natuurliefhebbers.

Nachtvlinderend Nederland ontdekte tijdens het nachtvlinderen al snel dat de meeste kleine nachtvlinders niet op naam waren te brengen met het boek. Naast de ruim 900 (macro-) nachtvlinders, telt Nederland namelijk ook zo’n 1500 micro-nachtvlinders. Deze laatste groep werd niet in de veldgids behandeld en bleef voor velen een ongrijpbare groep soorten.

In 2012 is daar echter verandering in gekomen. Phil Sterling en Mark Parsons hebben het boek “Field Guide to the Micro-moths of Great Britain and Ireland” geschreven. Dit boek lijkt qua opbouw en vormgeving op het boek dat Tirion heeft uitgegeven van de grotere neefjes van de micro’s. De tekeningen zijn in het Engelstalige boek ook weer van de hand van Richard Lewington. Het boek is inmiddels in Nederland met groot gejuich ontvangen en is zowel in hardcover als softback uitgegeven. De hardcover is enkele tientjes duurder, maar heeft als veldgids wel een langere levensduur. Ondanks dat het boek de micro’s van Groot-Britannië en Ierland beschrijft is het heel goed te gebruiken in Nederland.

Niet alle voorkomende micro’s zijn beschreven. De auteurs hebben er duidelijk voor gekozen om een reeks zeer lastig te onderscheiden soorten buiten het boek te laten. Enerzijds jammer, maar het voorkomt wel een onhandig dikke veldgids. Het boek is uitstekend geschikt voor beginners en gevorderden. Vergevorderde eisen wellicht meer, maar weten de wegen te bewandelen naar uitgebreidere literatuur en bronnen.

Of het boek in het Nederlands zal worden vertaald, is nog onbekend, maar niet waarschijnlijk. Lezers die geïnteresseerd zijn in de Nederlandse namen van micro’s en informatie over bijvoorbeeld voorkomen en status in Nederland kunnen terecht op de website www.microlepidoptera.nl.

Jarno Beijk, NatuurInclusief