Berichten

Even voorstellen: Amber van der Linden

Afgelopen zomer heeft Amber (25) haar Biologie diploma in ontvangst genomen aan de Universiteit van Utrecht. Na een veldseizoen bij Econsultancy is Amber dit najaar gestart in het team van NatuurInclusief als Adviseur Ecologie. Amber woont in Utrecht en is een bezig bijtje dat gek is van natuur. In haar vrije tijd houdt ze van uilenballen uitpluizen en zet ze zich in voor de bescherming van soorten bij Vogelopvang Utrecht. Niet veel mensen kunnen zeggen dat ze een onderkoelde ooievaar hebben geföhnd voorafgaand deze weer in het wild losgelaten kon worden. Voordat ze de opleiding Biologie cum laude en met honours heeft afgerond, hield Amber zich bezig met kunst en kunsteducatie. Toch heeft ze het roer omgegooid en is ze nu actief in de ecologie. Benieuwd wie Amber is? We hebben haar een aantal vragen gesteld zodat ook u kennis met haar kunt maken. Lees snel verder!

Wat leuk dat je er bent! Met welke vaardigheden kom je het team van NatuurInclusief versterken?

De afgelopen jaren heb ik veel extracurriculaire cursussen gevolgd waarbij ik veel heb geleerd over verschillende soortgroepen. Ik heb zodanig soortenkennis opgebouwd, van paddenstoelen, planten, insecten, vogels en zoogdieren dat ik ook uiteindelijk zelf cursussen heb gegeven. Met deze inhoudelijke kennis denk ik dat ik een mooie meerwaarde voor het team kan zijn. Daarnaast pik ik snel nieuwe informatie op en werk ik ijverig.

Wat zijn je belangrijkste taken die je van dag-tot-dag uitvoert bij NatuurInclusief?

Ik houd mij momenteel veel bezig met rapporten schrijven, zoals onderzoeksrapporten, quickscans, ontheffingsaanvragen en ecologisch werkprotocollen. Zodra het veldseizoen weer begint, ben ik ook veel in het veld te vinden.

Wat is jouw favoriete aspect van het werk bij NatuurInclusief?

Het team is super gezellig! Iedereen is heel benaderbaar. Heb je een vraag of probleem? Je kunt zo op iedereen afstappen en terecht voor hulp. De sfeer op kantoor is heel informeel en open. Met het werk bij NatuurInclusief krijg ik het gevoel dat ik écht iets kan bijdragen aan de bescherming van soorten. Qua opdrachten vind ik onderzoeken en veldwerk uitvoeren het leukst, zoals muizenonderzoek bijvoorbeeld.

Je werkt nu bij NatuurInclusief. Maar is er ook een vreemd/grappig moment in je dagelijks leven van iets “natuurinclusiefs” dat je bent tegen gekomen?

Ik vind het vooral heel tof om te zien hoe bomen en planten zich tussen de tegels door wurmen om toch gewoon lekker door te groeien. Ik stel me dan altijd voor hoe nóg veel groener een stad of dorp zou kunnen zijn zonder al die verschrikkelijke tegeltuinen. Ook heb ik wel eens een volwaardige tomatenplant zien groeien op een schuur en bramen in iemands dakgoot. En hoe tof is het dat soorten zich aanpassen aan het stadsleven! Zoals duiven bijvoorbeeld. Duiven maken hun nest echt overal, zoals bijvoorbeeld op een half omhoog staande ruitenwisser van een auto, of achter een leeg krat bier op een kaal balkon.

En als je níet werkt, heb je ook hobby’s/interesses?

Ik heb eigenlijk te veel hobby’s om te noemen, van hele standaard hobby’s zoals lezen, tuinieren, fotografie en wandelen tot wat lugubere of ‘viezere’ hobby’s zoals het prepareren van skeletjes en het uitpluizen van uilenbraakballen. Ook ben ik graag creatief bezig met verf, stof of klei, en kijk ik graag multi-media horror series. Daarnaast ben ik actief op Instagram (@evaldrynn) waarbij ik een soort informatief ‘logboek’ bijhoud van allerlei soorten die ik tegen ben gekomen.

Ten slotte, zijn er eventuele prestaties waar je trots op bent?

Ik ben best wel trots op hoe weinig ik en mijn vriend thuis verspillen. We zijn nog niet geheel zero waste maar wel erg bewust van onze ecologische (en sociaal-maatschappelijke) afdruk en proberen op heel veel gebieden onze impact te verkleinen. Mijn vriend is vegan en we eten thuis dan ook alle maaltijden vegan, al snoep ik zelf nog heel af en toe van een stukje kaas. Daarnaast proberen we ons water- en energiegebruik te beperken en verspilling ervan tegen te gaan en hergebruik ik oude versleten kleding voor hobbyprojecten. Kleding halen we tweedehands en ik hoop ook uiteindelijk mijn eigen kleding te gaan maken. Grappig genoeg voel ik me ook heel trots over de 12 kleine aardappeltjes die we dit jaar in een plantenbak hebben grootgebracht. Zelf-gegroeide groenten smaken nóg lekkerder!