Berichten

Even voorstellen: Jan Pieter Posthuma

Jan Pieter (46) uit Harfsen ondersteund het team van NatuurInclusief met veldwerk en IT-gerelateerde zaken. Als elektrotechnieker is hij afgestudeerd in de richting van telematica. Vervolgens is hij meer dan 20 jaar werkzaam geweest in de IT waarvan 5 jaar als ZZP’er. Sinds een paar jaar heeft hij het roer omgegooid en wilt zich meer richten op de natuur. Wat brengt Jan Pieter bij NatuurInclusief? Lees snel verder.

Wat ga je doen bij NatuurInclusief?

Ik ga aan de slag als veldmedewerker. Naast helpen bij het reguliere veldonderzoek, ben ik ook druk met meehelpen bij het digitaliseren van het veldonderzoek. Hierbij ondersteun ik bij data invoeren en verwerking zoals QGIS en QField. Dit helpt bij het optimaliseren van rapportages.

Kom je wel eens in je dagelijks leven in aanraking met “natuurinclusieve” verschijnselen?

Een aantal jaar geleden heb ik een cursus “Bijenhouden” gevolgd. Inmiddels heb ik ook een aantal volken in een buitengebied bij Laren. Ik zit tevens in een appgroep met collega imkers en afgelopen voorjaar werd ik gevraagd of ik een bijenzwerm bij een oudere vrouw wilde weghalen. Daar aangekomen bleek het te gaan om een volk dat al iets van 8 jaar onder het dak van een uitbouw zat. Al die jaren had het volk kunnen overleven zonder de tussenkomst van de mens. Deze vorm van verwildering vind ik wel een “natuurinclusief” verschijnsel.  Uiteindelijk heb ik een deel van het volk met raat mee kunnen krijgen en op mijn eigen bijenstal neer gezet. Hopelijk overleven ze deze winter het ook.

Met welke vaardigheden ondersteun je het team van NatuurInclusief?

Ik ondersteun het team met de nodige IT kennis.

Waar krijg jij écht energie van in de dagelijks leven?

Samen met mijn vrouw Ria ben ik blij eigenaar van twee (herplaats)honden, Frits en Chubby. Daarnaast ben ik blij dat ik bij NatuurInclusief ben komen werken. Na 20 jaar heb ik toch de mogelijkheid aangepakt om een andere carrière te starten. Het geeft mij weer hernieuwde energie die ik lang niet heb gehad.

Wat maakt het werk bij NatuurInclusief leuk?

Collega’s! Na een aantal jaar zelfstandig te werken, is het ook fijn om leuke collega’s te hebben en waar ik ook heel veel van kan leren! Er is ook veel vrijheid ten aanzien van de werkzaamheden.

Tot slot, wat denk jij dat nodig is voor een “natuurinclusieve” wereld?

Ik ben van mening hoe vrijer je het laat, hoe weinig er gebeurt. Ik denk dat er toch een vorm van regelgeving moet komen wat betreft natuurinclusieve initiatieven. Maar dan vooral sturende regels en niet dwingende regels. In plaats van “iets moeten” komt er dan “iets mogen”. Bewustwording van de mens dat de natuur belangrijk is en je misschien je gedrag moet aanpassen is stap 1. Sturing geven aan een gewenst gedrag is stap 2. Ik denk dat je natuurinclusieve initiatieven als een vorm van gamificatie zou kunnen maken. Je gedrag aanpassen kan dan een soort sport/spel worden. Daarbij kijkend naar de gebruiker vind ik essentieel. Ik zal een voorbeeld geven. Wat betreft duurzamere keuzes maken merk ik namelijk dat ik algauw mezelf kan vergelijken met mijn familie en vrienden om mij heen. Ik maak er dan wel eens een soort wedstrijdje van waarbij ik dan bovenaan wil komen te staan. Stel dat je door natuurinclusieve maatregelen te treffen een soort korting kunt krijgen op je verzekering of hypotheek, dat zou toch wat zijn? Ik denk dat dan mensen eerder bereid zijn andere keuzes te maken.