Berichten

Even voorstellen: Maikel Menting

Maikel (31) uit Veldhoven is in april bij NatuurInclusief begonnen. Als menig collega heeft ook Maikel de studie Diermanagement gevolgd aan de Hogeschool van Hall Larenstein in Leeuwarden. Met een specialisatie en brede interesse in Wildlife Management gaat Maikel aan de slag bij NatuurInclusief als Adviseur Ecologie. Ook zo benieuwd wie Maikel is? Lees snel verder.

Wat sprak je aan om bij NatuurInclusief te willen werken?

Mij sprak het “natuurinclusieve” erg aan. Ik kreeg het gevoel dat dit bedrijf een holistische manier van kijken heeft. Er wordt gekeken naar het geheel. Bij projecten wordt er per situatie gekeken naar het systeem. Er wordt aandacht besteed aan de ecologie van de soort, de wetenschap en de praktische toepasbaarheid. Daarnaast sprak de werksfeer mij erg aan. Er hangt een gezellige en informele sfeer wat ik erg waardevol vind. Ik krijg echt het gevoel dat ik in een team samenwerk. Iedereen heeft een passie voor natuur en het vakgebied. Je zit niet individueel op een “eilandje” waarbij iedereen alleen zijn eigen ding doet, maar je gaat samen vooruit.

Hoe bevielen de eerste 2 maanden werken bij NatuurInclusief?

Ik ben in april gestart samen met nog twee andere collega’s, Addy en Angelo. Het begin zou ik omschrijven als: “we worden in het diepe gegooid met vleugeltjes aan”. We kregen al vrij snel opdrachten waar we mee aan de slag mochten. Ik houd er van om het een en ander eerst zelf uit te zoeken en dat gebeurde ook. Maar er is altijd ruimte, hoe druk het ook is, om aan de bel te trekken als dat nodig is. Dit vond ik een leuke uitdaging! De flexibiliteit, vrijheid en eigen verantwoordelijkheid bevallen mij erg goed.

Wat zijn je ambities bij NatuurInclusief?

Ik wil mij graag ontwikkelen als ecoloog. Ik wil kijken waar mijn krachten liggen en zoveel mogelijk kennis en vaardigheden eigen maken. Ik ben iemand die eerst denkt en dan iets doet mét enthousiasme. Als er een probleem is, probeer ik het uit verschillende hoeken te benaderen. Ik heb een brede interesse en zou mijzelf omschrijven als een generalist. Ik denk ook dat dát mijn meerwaarde is. Hoe meer je van verschillende dingen wat af weet hoe meer je het totale plaatje kan begrijpen. Een allround aanpak spreekt mij erg aan. Ik ga mij bezig houden met veldwerk, advisering, uitdenken en uitvoering van ruimtelijke plannen op gebied van ecologie. Ook zie ik mogelijkheden om een koppeling te maken met Faunus Nature Creations, waar ik erg veel zin in heb.

Je werkt 36 uur per week bij NatuurInclusief, maar wat doe je in je vrije tijd?

In mijn vrije tijd houd ik van lekker lezen en af en toe gamen maar ook padel spelen, hiken en zeilen. Ik houd erg van de natuur opzoeken, enerzijds in bossen maar ook op het water. Ik ben gek op zeilen. Het gevoel dat je door de wind wordt meegenomen en omringd wordt door vogels is een ultiem vrijheidsgevoel. Ik heb ook hele fijne herinneringen aan hiken in bossen, zoals in Polen. Ik weet nog goed welk gevoel ik kreeg in een vergeten bergketen in het zuidoosten van Polen. Je liep daar in een bebost heuvellandschap omringd door wildernis. De ene dag kwamen we wolven tegen en de andere dag kwamen we met zonsondergang op een weide met grazende wisenten onder het genot van een opkomende volle maan. Geweldig! Zulke ontdekkingstochten geven gevoel van verbondenheid met natuur. Ik zie het als voeding voor de ziel en daar wordt ik blij van.

Wij heten NatuurInclusief, maar hoe ziet volgens jou een “natuurinclusieve wereld” eruit?

In mijn ogen ziet een “natuurinclusieve wereld” eruit als een wereld waar mensen erkennen dat wij onderdeel zijn van de natuur in plaats van het niet zien als twee aparte werelden. Een wereld waarin de natuur niet gezien wordt als iets wat bedwongen of tegengehouden dient te worden maar iets wat we nodig hebben en ons bestaan kan verrijken. Ik zie een wereld voor me met groene steden, waar bijna geen steen meer te zien is door al het groen, een volledige integratie tussen natuur en cultuur, ecosystemen en economie. Mijn inziens is dit een duurzame toekomst waar we naartoe moeten.

Wat kan je zélf doen om hier aan bij te dragen?

Ik denk dat het geloof hebben dat een “natuurinclusieve wereld” binnen de mogelijkheden ligt belangrijk is. En daar met andere mensen over praten. Vroeger wilde ik echt een wereldverbeteraar worden. In de realiteit kwam ik er al gauw achter dat je dit niet in je eentje kunt doen, maar je kunt mensen wel aan het denken zetten. En dat begint in je eigen omgeving en vanuit daar bouwen we verder. Een leuk voorbeeld hiervan is bij mijn ouders. In gesprek met elkaar had ik ze geadviseerd wat ze in hun eigen tuin konden doen ten gunste van de lokale biodiversiteit En wat denk je? Ze vertelde laatst trots dat ze hun tuin hebben aangepakt om het jaarrond interessant te maken voor insecten. Dat is super leuk en dat geeft mij energie en hoop om met z’n allen de  wereld een beetje mooier te maken.

Wij zijn heel blij met Maikel in ons team en wensen hem veel werkplezier!

Naast NatuurInclusief zet Maikel zich ook in voor business unit Faunus Nature Creations. Als ecoloog denkt hij mee aan oplossingen voor een natuurinclusieve leefomgeving!