Berichten

Even voorstellen: Neeltje Hermus

Neeltje (31) komt uit Lage Zwaluwe, een plaats tussen Dordrecht en Breda, en is afgelopen november bij NatuurInclusief begonnen als Junior Adviseur Ecologie. Aan de Wageningen Universiteit heeft zij de opleiding Dierwetenschappen afgerond en haar diploma Master Gedragsecologie in 2016 in ontvangst genomen. Met een familie in de akkerbouw heeft ze zich altijd al gefascineerd voor ecologie en wildlife in combinatie met landbouw. Benieuwd wat Neeltje bezig houdt en wat ze bij NatuurInclusief gaat doen? Lees snel verder!

Wat heb je gedaan voordat je bij NatuurInclusief aan de slag ging?

Ik heb 2 jaar bij de Federatie Particulier Grondbezit in Ede gewerkt, waar ik projectmedewerker was bij de provinciale verenigingen van Gelderland en Noord-Brabant. Hierbij was ik betrokken bij beleid- en visievorming van het buitengebied en organiseerde ik ledenbijeenkomsten. In die periode heb ik veel geleerd over diverse belangen uit uiteenlopende richtingen zoals landgoedeigenaren, agrariërs, natuurbeheerders, pachters etc. Ik heb veel te maken gehad met landbouw en natuur. Hoe leuk ik het werk ook vond, mij ontbrak de diepgang en de ecologie waardoor ik dit jaar de overstap heb gemaakt naar NatuurInclusief.

Hoe ben je bij NatuurInclusief terecht gekomen?

Afgelopen jaar heb ik kennis gemaakt met NatuurInclusief door op hun vacature Veldmedewerker te reageren en waarbij ik een seizoen heb meegedraaid met vleermuis- en gierzwaluwonderzoek. Dit beviel mij heel goed en een baan met veldwerk was wel iets wat ik zocht. Na afloop van het veldseizoen zijn er mogelijkheden ontstaan dat ik als adviseur ecologie kon doorgroeien.

Wat ga je bij NatuurInclusief doen?

Ik ga mij bezig houden met quickscans, (veld) onderzoek en rapportages schrijven. Daarnaast ga ik aan de slag met subsidies. Er zijn heel wat mogelijkheden om ecologische onderzoeken op te zetten met als doel delen en uitdragen van kennis. Ik zou het leuk vinden om kansen meer te benutten en deze uitdaging aan te gaan.

Wat zijn jouw ambities binnen NatuurInclusief?

Ik vind het leuk om nieuwe dingen te leren. Ik ga aan de slag met het opbouwen van mijn soortenkennis en hoe om te gaan met beschermde natuurwaarden bij ruimtelijke ontwikkelingen. Ik vind het razend interessant om mij te verdiepen in nieuw natuurbeleid zoals stikstof en/of waterrichtlijnen en om mee te denken hoe je als bedrijf daarin meebeweegt. Ook op gebied van landbouw, er gaat nog zo veel veranderen maar hoe gaat dat eruit zien? Nu ligt de focus op beschermde natuurgebieden maar hoe krijg je men zo ver om ook een brug te slaan naar het stedelijk gebied? Ik vind het leuk om mee te denken aan zulke thema’s.

Met welke eigenschappen kan jij denk je een verschil maken bij NatuurInclusief?

Ik ben nieuwsgierig en een harde werker en ik houd ervan om lekker bezig te zijn. Geef mij een opdracht en dan duik ik er helemaal in. Zoals ik al zei houd ik van nieuwe dingen leren en mij volledig te verdiepen in een onderwerp. Ik ben collegiaal en waar ik een verschil in kan maken is wellicht mijn agrarische achtergrond, brede opleiding en werkervaring. Ik heb een goed beeld hoe het in de praktijk eraan toe gaat. In mijn vorige werk werd “de ecoloog” in het algemeen aangezien als iemand die kwam vertellen wat er gedaan moest worden en diegene stond vaak ver weg van de belanghebbenden. Dit vind ik zonde en ik zou daar graag verandering in willen brengen. Ik ben breed en veelzijdig opgeleid. Hiermee kan ik bij vraagstukken rekening houden met bijvoorbeeld ecologie maar ook andere belangrijke onderdelen zoals cultuurhistorie.  Ik denk dat ik mij goed kan inleven in opdrachtgevers en gezamenlijk tot gepaste oplossingen komen.

Hoe ziet een natuurinclusieve wereld in jouw ogen eruit?

Een natuurinclusieve wereld heeft geen harde grenzen tussen landbouw, buitengebied, natuurgebieden en steden. Ik zie het voor me dat deze gebieden geleidelijk meer op een natuurinclusieve manier in elkaar overlopen. Overgangen zijn groen en biodivers. Ook zie ik het voor me dat we een manier vinden dat er een boterham verdient kan worden met natuurinclusieve landbouw. In een natuurinclusieve wereld heeft men meer begrip voor elkaar. Er is meer begrip vanuit de burger voor boer en voor natuur maar ook begrip vanuit de boer voor natuur en burger. Ik denk als er meer begrip voor elkaar is, dan is er meer ruimte voor samenwerken en dat is wat we moeten doen: samenwerken.

Wat kan jij zélf hieraan bijdragen?

Ik ga aan de slag met kennis uitbreiden en mij inzetten voor de ecologie. Dit wil ik zo uitdragen en uitleggen aan de betrokken partijen dat er begrip ontstaat. Ik verwacht als er meer begrip is dat er eerder wordt meegewerkt aan een gezamenlijk doel. Waar de ene ecoloog het soms zwart-wit kan zien wil ik juist het grijze gebied opzoeken en naar elkaar luisteren en openstaan voor elkaars feiten.

Jij gaat de ene week 4 dagen en de andere week 5 dagen werken, wat doe jij in de tussentijd?

Als ik niet werk ga ik lekker wandelen. Ik moet nu altijd naar wandelgebieden met de auto maar ik zou het leuk vinden om ooit dichter bij bos te wonen zodat je er zo naartoe kan wanneer je wilt. Sinds kort sluit ik ook geregeld aan bij wandelingen van het IVN waarbij een gids meer verteld over het gebied waar je dan loopt. Zo liep ik laatst met een gids in een landgoederengebied waar er ook nog wat meer over de context van het gebied werd verteld, super interessant en waardevol! Ik hou ervan om lekker buiten te zijn en mee te helpen op de boerderij waar ik nu woon.