Even voorstellen: Sander van Staa
Sander (30 jaar) uit Utrecht versterkt sinds april ons team bij NatuurInclusief. In zijn vrije tijd geniet hij van wandelen, spelletjes spelen en het gezelschap van familie en vrienden. Op vakantie is hij samen met zijn vriendin Isabella het liefst te vinden in de tropen voor het spotten van kikkers! Maar wat doet Sander bij NatuurInclusief? We zijn erg blij met Sander en hebben daarom hem hieronder een aantal vragen gesteld zodat ook u kennis met hem kunt maken. Lees snel verder!
Wat is je ecologische achtergrond?
In 2018 ben ik afgestudeerd aan de HAS op Toegepaste Biologie met Ecologie als specialisatie. Ik heb mijn afstudeerproject gericht op voedselbossen en verschillende stages gevolgd in Peru en Sint Eustatius. Na mijn studie, in 2020, heb ik nog 6 maanden gewerkt op Sint Eustatius bij RAVON aan een onderzoeksproject over leguanen op de Nederlandse Antillen. Tijdens dit onderzoek hebben we zelfs een nieuwe soort op de kaart gezet, de Bovenwindse wormslang (lees meer). Na deze gave ervaring heb ik een veldseizoen meegedraaid als ecologisch projectmedewerker bij Teia. Eind 2021 heb ik bij Adviesbureau BJZ de ecologie tak opgezet en 1,5 jaar gewerkt aan ecologische vraagstukken bij ruimtelijke ontwikkelingen.
En nu bij Natuurinclusief aan de slag, wat ga je doen?
Ja, ik ga als Adviseur Ecologie fulltime aan de slag bij NatuurInclusief en ik heb er erg zin in! De afwisseling met veldwerk vind ik heel erg leuk en ik leer ontzettend veel. Ik houd me bezig met onderzoeken uitvoeren en ecologische advisering. Ik verheug me erop om projecten van begin tot het eind op te pakken en het gehele traject te doorlopen. Opdrachtgevers ondersteunen, het belang van natuur overbrengen, begrip creëren en elkaar helpen zijn uitdagingen die ik graag met beide handen aanpak.
Hoe bevalt het tot nu toe?
Toen ik de mogelijkheid aangeboden kreeg om bij NatuurInclusief aan de slag te gaan, twijfelde ik geen moment! In het verleden heb ik al een aantal cursussen bij Jarno gevolgd en de klik was er meteen! Waar ik bij mijn vorige werkgever met nog één collega de afdeling ecologie vormde, vind ik het bij NatuurInclusief heel fijn om in een team samen te kunnen werken. Bij mijn vorige werkgever werd bij ruimtelijke ontwikkelingen de ecoloog pas in één van de laatste stappen in het traject benaderd waardoor je vaak als boeman of dwarsligger kon worden aangezien. Het liefst zie je dat anders en kan je heel wat gedoe voorkomen als je juist in het begin de ecoloog betrekt. Bij NatuurInclusief is dat gelukkig anders! Ik krijg veel energie hoe er altijd gedacht wordt in kansen en mogelijkheden. Het bevalt erg goed hier. De koffie is goed en het kantoor heeft meer planten dan ik in mijn hele huis heb staan. Naast de prettige werksfeer met collega’s maken de schildpadden, kikkers en de honden de kantoordagen extra leuk.
Wij heten NatuurInclusief, maar hoe ziet volgens jou een “natuurinclusieve wereld” eruit?
In zie een natuurinclusieve wereld voor me waarbij er meer gekeken wordt in systeemdenken in plaats van kijken naar losse onderdelen. Zie het als een fietsketting bijvoorbeeld. Als er een schakel geroest is, dient hier aandacht aan besteed te worden om het geheel goed te laten functioneren en moet de schakel eventueel gesmeerd worden. Als je dan kijkt naar de huidige actualiteiten met de landbouw bijvoorbeeld. Het geheel ligt gevoelig maar het huidige systeem is eigenlijk niet houdbaar en moet herzien worden. Ik zie een natuurinclusieve wereld voor me met meer voedselbossen. Stel als er al 10% van de landbouwterreinen op grote schaal met voedselbossen worden ingericht zou het geheel al veel robuuster worden. Denk hierbij in ecosysteemdiensten, alle belanghebbende komen hierin samen. Ik hoor er nu nog te weinig over en zou dat toch graag anders zien.
Wat kan je zélf doen om hier aan bij te dragen?
Ik droom ervan om een stuk grond te kopen, met voedselbossen in te richten waarbij ik geheel zelfvoorzienend kan leven en een meerwaarde kan creëren voor de lokale biodiversiteit. Daarbij zou ik het leuk vinden om met ecotoerisme de mensen om mij heen te inspireren. Waar deze plek zal zijn weet ik nog niet. Dit lijkt me een mooie manier om een bijdrage te leveren aan een natuurinclusieve wereld.