
Reptielenonderzoek in Ulvenhout
Bij ruimtelijke ontwikkelingen kan het voorkomen dat wateren moeten worden gedempt. Riet en nat grasland moeten dan ruimte maken voor herontwikkeling. In dit geval is het mogelijk dat er onderzoek gedaan moet worden naar beschermde vissen en amfibieën en in sommige gevallen ook reptielen. Hieronder een voorbeeld van een dergelijk reptielenonderzoek in Ulvenhout. Meer informatie over reptielen, amfibieën en vissen vind je op de site van Ravon.
Sloop en herinrichting
In Ulvenhout is op een erf onderzoek gedaan naar reptielen. De initiatiefnemer was voornemens om zijn kavel in twee delen verkopen. Om dit mogelijk te maken zou een woonhuis gesloopt worden en het erf met bijbehorende bomen, struweel en vijver heringericht worden. Naast ander ecologisch onderzoek is met die reden ook reptielenonderzoek uitgevoerd.
Methode
In de periode juni – september is er in en rondom het plangebied onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van de levendbarende hagedis en hazelworm. Wanneer deze soorten aanwezig zijn moet je ervan uitgaan dat het aanwezige geschikte habitat ook een voortplantingsbiotoop en rustplaatsen betreft.
Bij aanwezigheid van de soorten maken we een inschatting van de populatiegrootte. We hebben gebruik gemaakt van herpeto-platen die we één maand voorafgaand aan het eerste veldbezoek hebben uitgelegd, verspreid over het plangebied. Bij de plaatsing hebben we gelet op de meest kansrijke locaties binnen het plangebied.

Herpeto-platen t.a.v. reptielenonderzoek
Hazelworm
De hazelworm is een pootloze hagedis en wordt daardoor vaak (onterecht) aangezien voor een slang. Deze soort komt voornamelijk voor in oost-Nederland op zand- en lössgronden. Hij leeft verborgen, waarbij hij het grootste gedeelte van zijn leven onder vegetatie en dood hout doorbrengt. Hierbij geeft hij de voorkeur aan enigszins vochtige, met dichte vegetatie bedekte gebieden.
Omdat de warmte van de zon een belangrijke rol speelt in de voortplanting, zijn hazelwormen het beste te zien in de periode mei – juli. De hazelworm is eierlevendbarend. In Nederland doen de vrouwtjes om het jaar mee aan de voortplanting. Daarna kost het een jaar om haar conditie weer op peil te brengen. In landen met een warmer klimaat doen vrouwtjes jaarlijks aan de voortplanting mee.
Levendbarende hagedis
Deze hagedis is een kleine soort die verschillende kleuren kan hebben. Je herkent hem aan zijn kleine kop en relatief korte staart. De soort komt in oost- en midden-Nederland voor op voornamelijk heide- en hoogveengronden. Maar soms is hij ook in een andere habitat te vinden. Levendbarende hagedissen zoeken binnen hun leefgebied oevers en vochtige terreindelen op, waarbij je de soort het beste zonnend kunt waarnemen.
Resultaten
Tijdens dit reptielenonderzoek in Ulvenhout hebben we gedurende onze veldbezoeken gekeken naar de aanwezigheid van de levendbarende hagedis en hazelworm. Dit deden we bij de herpeto-plaatjes en bij kansrijke locaties binnen het plangebied. Gedurende alle veldbezoeken hebben we geen sporen van aanwezigheid van levendbarende hagedis en hazelworm aangetroffen.
Interesse in onderzoek?
Wil je dat we voor jouw project onderzoek komen doen naar reptielen? Of heb je een andere vraag? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.