Berichten

Even voorstellen: Addy Goudswaard

Addy (33) uit Hazerswoude-Rijndijk, in de buurt van Leiden, versterkt sinds april 2022 het team van NatuurInclusief. Na gewerkt te hebben bij Teia en de Gemeente Tilburg heeft Addy het roer om gegooid en gaat nu aan de slag als projectleider ecologie bij NatuurInclusief. Met verschillende diploma’s op zak heeft Addy een duidelijke ambitie. Ook zo benieuwd wat dat is? Lees snel verder.

Wat is je ecologische achtergrond?

Ik heb diverse ecologische opleidingen gevolgd. Op het ROC in Leiden heb ik de MBO opleiding Moleculaire Biologie afgerond. Vervolgens heb ik een HBO Toegepaste Biologie gevolgd aan de Aeres Hogeschool. Tot slot heb ik de Master Conservation Biology gedaan aan de Bounemouth University in het Verenigd Koninkrijk. Teruggekomen in Nederland ben ik 2 jaar werkzaam geweest als projectleider bij Teia en als ecologisch adviseur bij Gemeente Tilburg. In deze periode heb ik mij bezig gehouden met veel verschillende werkzaamheden. Van veldwerk, ecologische begeleiding tot advisering in de aanleg van ecologische verbindingszones. Maar ook uitvoering en toetsing van quickscans, broedvogelchecks en aanvullend onderzoek naar diverse soorten. Ik heb hier veel geleerd op gebied van veldwerk en onderzoek en hierdoor meer zelfvertrouwen en ecologische kennis verkregen. Tijdens deze periode heb ik heb veel nieuwe soorten leren kennen zoals diverse vleermuizen.

Wat sprak je aan om bij NatuurInclusief te werken?

In 2013 heb ik een stage gevolgd bij Natuurbalans. Ik hield mij bezig met onderzoek naar vroedmeesterpad in Zuid-Limburg. In die periode ontmoette ik David Brouwer, nu collega bij NatuurInclusief, hij deed onderzoek naar infecties bij amfibieën in Noord-Brabant. Als stagiaires onder elkaar klikte het erg goed en wij hebben nadien altijd contact gehouden. In maart zou mijn contract aflopen en algauw werd ik benaderd door NatuurInclusief om eens koffie te komen drinken. Tijdens ons eerste gesprek voelde ik me al meteen welkom en op mijn plek. Met nieuwe energie en motivatie kon ik een maand later aan de gang bij NatuurInclusief.

Wat zijn je ambities en wat ga je daarmee doen bij NatuurInclusief?

Ik heb de ambitie om de medemens bewust te maken van natuur en soorten om ons heen. Ik vind het belangrijk om naast behoud en bescherming van soorten juist de bevolking te betrekken Zoals bij vleermuisonderzoek bijvoorbeeld. Ik loop dan in een woonwijk en ik krijg dan vaak vragen wat ik aan het doen ben. Dan vertel ik graag over de nut en noodzaak van vleermuizen, waar je ze kunt zien, waar ze verblijven en hoe je ze kunt herkennen. Als je deze mensen verteld hoeveel muggen ze eten merkt men al snel hoe nuttig ze eigenlijk zijn. Ook weten de meeste mensen niet dat vleermuizen voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor producten in de supermarkt. Je merkt dat deze bewustwording een verschil maakt in draagvlak voor de soort en daar draag ik graag mijn steentje aan bij!

Met welke eigenschappen hoop je een verschil te maken?

Met mijn enthousiasme weet ik vaak mensen te bereiken en dat is erg waardevol denk ik. Ik ben erg flexibel, ik heb een groot aanpassingsvermogen en ik weet mij eigenlijk overal wel te redden. Dat is tot nu toe altijd gebleken. Ik vind dat je nooit bent uitgeleerd en ik ben daarom altijd bereid om nieuwe dingen te leren. Weet ik iets niet? Dan ga ik mij in die soort verdiepen. Ik houd van uitzoeken en daarvan te leren. Juist dat puzzelwerk vind ik erg leuk. Denken in oplossingen in plaats van problemen, dan is er vaak meer mogelijk dan je denkt. Ik zal een voorbeeld geven. Ik moest advies geven over de aanleg van een oeverbeschoeiing. Echter zat er precies op die locatie een fuut te broeden. In de planning van de beheerder moest op dát moment dát stuk gemaaid worden voor de aanleg van de beschoeiing. In overleg hebben we andere plekken kunnen aanwijzen waar hij wél kon beginnen zodat hij pas bij dat ene stuk zou uitkomen als de fuut uitgebroed zou zijn. Hierbij lag de nadruk op wat kun je wél doen in plaats van wat je níet mag doen.

Wat doe jij in je vrije tijd?

Ik heb een passie voor amfibieën en vissen. Ik ben graag op en in het water. Dat is het leukste wat er is! Dit jaar hoop ik ook voor het eerst te gaan zeilen. In Nederland bezoek ik graag afwisselende bossen met poelen in de omgeving van Zuid-Limburg maar ik ben ook gek op de beken en poelen in de Achterhoek. Daarnaast ben ik al jaren actief bij poelenwerkgroep Het Gooi en Vechtstreek. Bij de poelenwerkgroep probeer ik mensen enthousiast te maken voor salamanders en kikkers. Ik ben onder andere verantwoordelijk voor de poelenmonitoring en het organiseren van natuurweekenden. Ik ben excursieleider en ik leid mensen op voor monitoring van poelen. Daarnaast houd ik graag van wandelen en kamperen. Veel vrienden zitten in de natuurfotografie en ik vind het dan ook erg leuk om samen op pad gaan. Ook ben ik gek op reizen maken naar Azië. Dit zijn het liefst natuurgeoriënteerde reizen. Het is dan interessant om te zien hoe andere culturen anders naar de natuur kijken dan wij. In India merkte ik bijvoorbeeld dat zij veel dichter bij de natuur staan en dat inspireert mij om ook meer te doen. Mijn droom is om ooit nog naar Papoea-Nieuw-Guinea te gaan. Mijn inziens een nog onontdekt, onbereikbaar, verborgen, geheim stuk land wat nog veel interessante soorten heeft. Leuk om nog te laten weten, ik heb een eigen bibliotheek gecreëerd met natuurhistorie van herpetofauna, vissen en vogels uit verschillende landen.

Andere culturen inspireren je om dichter bij de natuur te staan, hoe ziet in jouw ogen een natuurinclusieve wereld eruit?

In een natuurinclusieve wereld is de mens onderdeel van de natuur in plaats van dat de mensen de natuur naar haar hand zet. In een natuurinclusieve wereld is er meer ruimte voor “vergeten” plekjes. Breng rommelhoekjes terug en kijk wat er gebeurt. Natuurinclusief bouwen is op dit moment een actueel thema. De ambitie is mooi en het is goed dat het gebeurt maar ik zou het interessant vinden als er meer aandacht besteed wordt aan de monitoring hiervan. Het lijkt me waardevol als er meer bekend wordt of voorzieningen écht gebruikt worden én door welke soorten. Met behulp van monitoring wordt er gekeken wat voor impact we kunnen maken op populatieniveau. Het moet écht een meerwaarde zijn. Ik vind het interessant om te weten te komen wat er eigenlijk in werkelijkheid gebeurt als we massaal natuurinclusief gaan bouwen.

Wat kun je zelf doen om een steentje aan bij te dragen aan een natuurinclusieve wereld?

Zoals eerder te lezen probeer ik mensen om mij heen te enthousiasmeren en bewust te maken van de dieren om ons heen. Ik zal een voorbeeld geven. Als ik met vrienden een weekend weg ben, dan neem ik mijn batdetector mee om hun een kijkje te geven in de wereld van vleermuizen. Iedereen ziet wel eens een vleermuis maar niemand hoort een vleermuis of is bewust van hoe ze eigenlijk communiceren. Ik merk dat mensen om mij heen het heel leuk vinden als van iets onzichtbaars iets zichtbaars gemaakt wordt. Ik vind het leuk om het stigma rondom bepaalde soorten zoals “vleermuizen zijn eng” of “kikkers zijn slijmerig/vies” te doorbreken. Als je mensen meeneemt en echt een inkijkje laat zien, kijken mensen met een andere blik naar die soorten. En dat vind ik mooi! Als gevolg hiervan, hoor ik om me heen als mensen aan kikkers denken, ze aan mij denken.

Kun je iets zeggen over de werksfeer op kantoor in Borculo bij NatuurInclusief?

Ik kijk elke week weer uit om naar Borculo te komen. Eerlijk gezegd, voelt het als thuis komen. Iedereen kan zijn/haar eigen ding doen en mag 100% zichzelf zijn. De “opendeurpolitiek” spreekt mij erg aan. Je kan met iedereen praten, zowel zakelijk als privé. We kunnen ouwehoeren maar tegelijkertijd ook sparren over werk. Die balans vind ik erg waardevol en draagt bij aan een fijne werksfeer.

Naast NatuurInclusief zet Addy zich ook in voor business unit Faunus Nature Creations. Als ecoloog denkt hij mee aan oplossingen voor een natuurinclusieve leefomgeving!