Berichten

Even voorstellen: Sander Hunink

Afgelopen maart is Sander aangesloten bij het team van NatuurInclusief. Lang geleden hebben Sander en Jarno elkaar leren bij Dienst Landelijk Gebied (DLG) waar zij jaren collega’s zijn geweest. Hun gemeenschappelijke interesse in natuurwetgeving en biodiversiteit heeft ervoor gezorgd dat zij altijd hun visie hebben kunnen delen en zijn met elkaar blijven sparren. Met die reden heeft Sander de overstap gemaakt naar NatuurInclusief.

Sander heeft een studie Bos en Natuurbeheer afgerond aan de Hogeschool van Hall Larenstein. Hij heeft lange tijd bij de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie gezeten en heeft eveneens ervaring als  onderwijsassistent bij de Wageningen Universiteit. Vervolgens heeft hij 6,5 jaar gewerkt als Adviseur Flora- en faunawet bij DLG waar hij Jarno en Josine heeft leren kennen. Verder heeft bij een stedelijk adviesbureau (Croonen Adviseurs) en ruim 9 jaar bij ecologisch onderzoeks- en adviesbureau Ecologica gewerkt.

“Wat mij zo aanspreekt bij NatuurInclusief? De kantoorjungle en het warme welkom van de honden zorgen voor een relaxte werksfeer. Er zijn tal van mogelijkheden binnen het bedrijf om je te kunnen blijven ontwikkelen. Het is een jong bedrijf en je kunt écht een bijdrage leveren aan de ontwikkeling ervan. Er is weinig sprake van hiërarchie, iedereen is een collega en zeer gemotiveerd”.   

Sander’s specialisaties bestaan uit kennis van amfibieën, reptielen en vissen, maar vooral de Nederlandse en Europese natuurwetgeving. Dat is écht zijn passie. Binnen NatuurInclusief gaat Sander graag verder met waar hij het liefst mee bezig was, namelijk alles omtrent natuurwetgeving, soortbescherming en biodiversiteit. Hij gaat zich inzetten voor complexe projecten in het kader van de Wet natuurbescherming, interne kwaliteit waarborging, cursussen en o.a. nationale en internationale natuurwetgeving op gebied van soortenbescherming. Het is zijn missie om mensen meer lol te laten beleven aan soortenbescherming.

“Ik ga er alles aan doen dat men soortenbescherming op een positievere manier gaat bekijken. Dat men het belang van hogere biodiversiteit gaat inzien. Momenteel worden de mensen “gestraft” met leges voor ontheffingen en kostbare onderzoeken als ze rekening houden met beschermde soorten, maar dit is naar mijn mening een verkeerd uitgangspunt. Idealiter moeten mensen juist “beloond” worden die zich inzetten voor de soorten om hun heen. Daar ga ik mij hard voor maken!”.

Naast adviseur bij NatuurInclusief is Sander ook redacteur bij de Sdu van het tijdschrift Natuurbeschermingsrecht. Kort geleden heeft hij een nieuw artikel uitgebracht over de uitzondering van soortenbeschermingsverboden in Natuur 2000-gebieden. In de podcast van IBR (Instituut voor Bouwrecht) vertelt hij over herstelmaatregelen die juist ten koste kunnen gaan van beschermde soorten. Meer weten? Luister het hier terug: https://www.ibr.nl/podcast15/

Eind maart was Sander tevens te vinden bij Nature Today waar hij samen met Sander Turnhout schreef over het Nederlandse natuurbeleid. Lees er hier meer over.

Sander is geboren in Zutphen en opgegroeid in de omgeving van Deventer en Vriezenveen. Samen met zijn gezin Astrid, Annika en Waldemar woont hij nu tijdelijk (nu al 15 jaar) in Oss. Maar zijn hart ligt in de Achterhoek. Wekelijks rijdt hij daarom het liefst nét iets langer om extra te genieten van de omgeving richting Borculo.