Berichten

Leefgebied voor vliegend hert

Soms heb je van die soorten waar je ecologenhart nog sneller van gaat kloppen. Het vliegend hert, de grootste keversoort van Nederland, is er zo eentje.

In het kader van ruimtelijke ontwikkeling in Zuid-Limburg ging een houtwal met mogelijk een broedstoof van vliegend hert verloren. Deze houtwal kon niet behouden blijven.

Geschikte stobbes zijn vooraf gemarkeerd en zijn zeer voorzichtig, na het verkrijgen van de ontheffing, onder ecologische begeleiding en in samenwerking met een lokale vliegend hert-deskundige van het lokale IVN, uitgegraven.

Tijdens het uitgraven werden inderdaad larven van vliegend hert tussen de wortels van de stobbe aangetroffen. Dit in tegenstelling tot larven van klein vliegend hert, die kleiner blijven, een iets blekere kop en rechtere kaken hebben, en vergeleken met larven van vliegend hert een meer bovengrondse levensstijl hebben.

De oude stobben (inclusief witrotschimmel) zijn samen met eikenhout van verschillende diktes en leeftijd in een nieuwe grote broedstoof geplaatst om zo een duurzame voortplantingslocatie te bieden.

Buiten de locatie en structuur van de nieuwe broedstoof, is er ook veel aandacht besteed aan andere belangrijke elementen in het leefgebied zoals lijnvormige structuren met (levende) zomereiken die als ontmoetingsplek kunnen dienen en de bereikbaarheid van de nieuwe broedstoof en andere oude stobbes te vergroten.

Naast onderzoek en advies heeft NatuurInclusief veel ervaring met ecologische begeleiding bij ruimtelijke ontwikkeling. Heeft u interesse in meer informatie wat wij voor uw project kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.