Cursus

Kansen voor bomen met winst voor biodiversiteit

Bij het ontwikkelen van de openbare ruimte is er steeds meer aandacht voor natuurinclusieve inrichting en beheer. Het inzetten en beheren van bomen ter bevordering van de biodiversiteit wordt nog vaak onvoldoende gezien als kans, terwijl dit juist een enorme bijdrage kan leveren.

Bij het kiezen van de juiste bomen, en het type beheer, voor de openbare ruimte zijn er veel factoren waar rekening mee gehouden moet worden. Denk hierbij aan  beheerkosten, zorgplicht, overlast, standplaats etc. Daarnaast speelt het veranderende klimaat ook steeds een belangrijkere rol bij het maken van de juiste keuzes. Hoe maak je deze keuzes en verzilver je de kansen om biodiversiteit te stimuleren?

Inhoud van de cursus

Met de ééndaagse cursus “Kansen voor bomen met winst voor biodiversiteit” laten we zien hoe en welke biodiversiteit gestimuleerd kan worden door de juiste bomen en het juiste type beheer te kiezen. De cursus is een samenwerkingsverband tussen De Boomingenieur, NatuurInclusief & Faunus Nature Creations.

Vragen waar je tijdens de cursus antwoord op zal krijgen zijn o.a.:

 • Welke factoren spelen een rol bij het kiezen van de juiste bomen?
 • Welke bomen zijn de juiste keuze om in te zetten in de openbare ruimte die bijdragen aan de biodiversiteit?
 • Wat is de functie van bomen op de biodiversiteitsstand?
 • Welke biodiversiteit wil, kan en ga je stimuleren?
 • Biedt het veranderde klimaat kansen voor exotische bomen ter bevordering van de biodiversiteit?
 • Welke maatregelen kunnen bij bestaande bomen worden toegepast om biodiversiteit te stimuleren?
 • Wat zijn de mogelijkheden om eikenprocessierups en andere plaagsoorten te bestrijden door meer biodiversiteit te creëren in uw bomenbestand?

De cursus heeft een hoog gehalte aan interactie. Dit betekent dat er van de deelnemers wordt verwacht dat zij actief deelnemen aan casussen en discussies. De dag is opgebouwd uit presentaties, casuïstiek en een excursie.

Incompany

Deze cursus bieden wij ook ‘in company’ aan, waarbij we gezamenlijk met de opdrachtgever kunnen kijken naar de wensen en leerdoelen van een organisatie, team of afdeling en de te behandelen stof. Neem contact op via info@natuurinclusief.nl of 0545-723032 voor meer informatie.

Mocht je interesse hebben maar is er nog geen datum bekend? Stuur een mail naar info@natuurinclusief.nl.

Waar & wanneer

Datum: Nog niet bekend

Duur:  9:00 uur – 17:00 uur inclusief lunch

Locatie: (onder voorbehoud) in de omgeving van Rossum

Kosten: € 425,- (excl. btw) p.p., Inclusief lesmateriaal, koffie, thee en lunch. Bij twee of meer deelnemers van dezelfde organisatie bedragen de kosten € 399,- (excl. btw) p.p.

Minimaal aantal deelnemers: 8 personen

Aanmelden: Stuur uw gegevens naar info@natuurinclusief.nl (naam, contact- en factuurgegevens eventuele dieetwensen)

Meer informatie:

Jarno Beijk –  info@natuurinclusief.nl – 0545-723032

Jorian Eichholtz, jorian@deboomingenieur.nl

Let op! Aanmelden kan uiterlijk 1 week voor start van de cursus. Het aantal deelnemers per cursus is beperkt, dus wees er snel bij.

Doelgroepen

 • Boombeheerders
 • Landschapsontwerpers  en -architecten
 • Beleidsmakers & -medewerkers (semi-)overheden
 • Stedenbouwkundigen
 • Ecologen
 • Docenten groen onderwijs
 • Projectontwikkelaars

Let op! De cursus gaat alleen door bij voldoende aantal deelnemers. Bij voldoende interesse zal de cursus vaker worden gegeven. Nieuwe data zullen op de websites geplaatst worden.

Heb je interesse, maar kan je niet op de aangegeven datum, stuur ons een mail. Wij houden je graag op de hoogte van nieuwe data.

Deze cursus wordt gegeven door: